Tips voor gezonde

en mooie tanden

Tweemaal per dag poetsen
Poets je tanden twee maal per dag gedurende telkens minstens 2 minuten met een aangepaste fluoridehoudende tandpasta. Regelmatig de tanden poetsen dient niet alleen om de tandplaque en de bacteriën te verwijderen maar ook om fluoride aan te brengen. Fluoride beschermt het tandglazuur tegen zuuraanvallen.

Veel negatieve verhalen over fluoride die op het internet te lezen zijn gaan vooral over te veel fluoride in water. De meeste wetenschappelijke artikelen zijn het er echter over eens dat de geringe hoeveelheid fluoride in tandpasta niet gevaarlijk is. Fluoride is nog steeds het krachtigste en belangrijkste middel om tandbederf te voorkomen, en onderzoek laat zien dat het gebruik van dit sporenelement in tandpasta een flinke bijdrage levert aan het dalende aantal mensen met gaatjes.


Poetsen doe je zo

De juiste poetstechniek is afhankelijk van hettype tandenborstel dat je gebruikt.

• Een manuele tandenborstel zet je bestschuin in een hoek van 45 graden opde tand tot tegen de tandvleesrand.Poets tand per tand en maak kleinecirkelvormige bewegingen.

• Heb je een elektrische tandenborstelmet een ronde kop? Volg dan de vormvan de tanden en zorg dat je over hetvolledige tandoppervlak tot aan detandvleesrand gaat.Poets tand per tand. De tandenborstel maaktvoor jou de cirkelvormige beweging.

• Heb je een elektrische tandenborstel met een lange kop? Zet danje tandenborstel net zoals bij demanuele tandenborstel in een hoekvan 45 graden op de tand tot tegen detandvleesrand en maak cirkelvormigebewegingen tijdens het poetsen.

• Spuw tot slot het teveel aan tandpasta uit,spoel je tandenborstel grondigaf met water en laat hem rechtopstaand drogen.


Flos erop los

Het flossen van je tanden is niet alleen belangrijk om etensresten weg te halen. Maar ook om tandplak te verwijderen en de opbouw hiervan tegen te gaan. Daarnaast kan flossen ook zorgen voor een stralend witte lach. Dit komt omdat flosdraad restjes weghaalt die je in de spiegel niet goed ziet. Al met al is flossen is een belangrijke stap om je tandvlees gezond te houden en heeft een preventieve werking. Met alleen poetsen houd je namelijk maar 35% van je mond schoon!

Flossen doe je zo

Om optimaal gebruik te maken van een flosdraad en te zorgen dat tandplak wordt verwijderd, is het van belang de juiste techniek te gebruiken.

  • Stap 1: Zorg dat je handen schoon en gewassen zijn. Je zit tenslotte met je handen in je mond.
  • Stap 2: Gebruik ongeveer 40 cm flosdraad en wikkel het om de wijsvinger van linkerhand en om de wijs vinger van de rechterhand. Dit lijkt misschien veel flosdraad, maar het is belangrijk dat je tanden goed gereinigd worden. Zorg dat er ongeveer 5 centimeter flosdraad tussen je wijsvingers over blijft.
  • Stap 3: Maak nu als het ware een zigzag beweging tussen de tanden en flos nu voorzichtig op en neer. Tip: zorg dat je rond de tand flost en een soort c-vorm maakt. Zo maak je ook de achter kant goed schoon.

Doe dit twee minuten zodat je tandplak alvast los maakt. Hierdoor kan fluoride extra goed zijn werk doen tussen de tanden. Na deze stappen te hebben gevolgd kan je beginnen met het poetsen van je tanden.

Heb je een beugel, kroon, spalk of implantaat? Dan is de juiste flostechniek helemaal van belang. Zo voorkom je dat flosdraad vast zit of afbreekt aan de ondersteuning in je mond. Volg bovenstaande stappen dus goed.


Jong geleerd is oud gedaan
Zodra je kind zijn of haar eerste tandjes krijgt, kan je starten met het leerproces. Zorg voor een leuke tandenborstel en fluoridetandpasta aangepast voor kleine kinderen. Toon daarna je kind hoe het moet, zij leren immers veel door hun ouders te kopiëren. Dit doe je best op een speelse manier, bijvoorbeeld door zijn of haar favoriete liedje te spelen tijdens het tandenpoetsen. Het is belangrijk om een zekere routine aan te leren zodat je kind leert dat tandenpoetsen bij het ochtend- en avondritueel hoort.

Overschat het belang van spoelen niet
Er bestaan heel wat foute denkbeelden over spoelmiddel voor de mond: het kan aan alle hoeken van je gebit en het zou je gebit grondiger reinigen omdat het plaatsen bereikt waar je reguliere tandenborstel niet bij kan. Toch toont onderzoek aan dat spoelen de tandplaque niet verwijdert maar hoogstens afremt. Bovendien geeft het een vals gevoel van frisheid en schoonheid in de mond. Conclusie: spoelen mag, maar het is vooral belangrijk om heel grondig je tanden te poetsen.

Bezoek regelmatig je tandarts
Iedereen weet dat regelmatig controlebezoek bij de tandarts veel onheil kan voorkomen omdat op dat moment eventuele problemen tijdig vastgesteld en verholpen kunnen worden. In de meeste gevallen kunnen daardoor ook grote en kostbare behandelingen vermeden worden. Wat veel mensen niet weten is dat het aangewezen is om ook met peuters op controle te gaan bij de tandarts. Dat mag van zodra er tandjes aanwezig zijn in de mond en zeker vanaf de leeftijd van 2 jaar.